Select Page

Legea prin care părinţii primesc zile libere plătite atunci când situațiile speciale impun închiderea şcolilor a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis sâmbătă dimineața. Parlamentarii adoptaseră joi legea care îi obligă pe angajatori să acorde zile libere plătite unuia dintre părinţi, în situații ca cea generată de extinderea coronavirusului.

Potrivit legii, părinții care pot beneficia de zile libere sunt cei care au copii sub 12 ani. Indemnizaţia pentru fiecare zi liberă este de maximum 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut pe economie. Banii vor fi alocați din contribuţiile de 2.25% pe care fiecare angajat le oferă statului, iar zilele libere plătite se vor acorda la cererea unuia dintre părinți, respectiv a tutorelui legal, în cazul familiilor monoparentale. Prevederile se aplică pe baza unei declarații pe propria răspundere, semnată de către ambii părinți, cu excepția familiilor monoparlamentale, depusă la angajator de către părintele care va supraveghea copilul în perioada menționată.

Peste trei milioane de elevi români stau acasă cel puțin până în 22 martie, în urma deciziilor luate de stat pe fondul crizei generate de coronavirus. Vacanța  forțată s-ar putea prelungi, însă, până la Paște, când ar fi urmată de vacanța oficială de primăvară.