Select Page

Presa și mediul politic din Austria „fierb”, după ce o minută a grupului de intervenție pentru coronavirus „scursă” la un post de radio sugerează că însuși cancelarul Sebastian Kurz ar fi trasat direcția de amplificare a fricii în rândul populației față de infectările cu coronavirus. Jurnalul de dimineață al postului de radio Ö1 a publicat conținutul minutei din 12 martie, în care Kurz recomanda deschis vicecancelarului, Ministrului Sănătății și Locuinței, oficialilor și experților că, potrivit protocolului, „oamenilor ar trebui să le fie frică să nu se infecteze sau că părinții ori buncii lor vor muri”, spune știrea postului de radio preluată de televiziunea publică ORF și Profit.ro.

Citește și: „Securitate fără libertate se numește pușcărie”

Sub presiunea presei, care a căutat o confirmare în rândul participanților la discuție, aceștia nu au negat autenticitatea minutei și existența convorbirii, ci au încercat să relativizeze mesajul. Mediul politic austriac a reacționat dur: „Nu faci așa ceva”, a declarat social-democratul Jörg Leichtfried, în timp ce Herbert Kickl de la Partidul Libertății – FPÖ spune că propagarea fricii a fost totdeauna tactica lui Kurz. Beate Meinl-Reisinger de la Noua Austrie și Forumul Liberal – NEOS a afirmat că se opune „politicii fricii”. Presa austriacă pune la îndoială și asumările inițiale ale expertului în boli tropicale Kollaritsch, care avansa rate de mortalitate ridicate și care acum se dovedesc mai mici de 1-2%.

Ilegalitatea măsurilor, condamnată oficial în Cehia

În țara vecină, Tribunalul Administrativ din Praga a declarat drept ilegale ordonanțele anti-corona emise de ministrul Sănătății. Îngrădirea drepturilor fundamentale poate fi decisă doar de guvern în consonanță cu legea pentru perioadele de criză, a argumentat judecătorul Štěpán Výborný, președintele completului de judecată, dând termen de trei zile pentru punere în acord cu legea. Guvernul ceh a abolit în decurs de câteva ore toate îngrădirile libertății de mișcare, ordonând inclusiv deschiderea granițelor. Două dintre acestea îngrădeau libertatea de mișcare, alte două comerțul cu amănuntul, relatează Deutsche Welle.