Select Page

Marea Britanie nu va fi „un stat-vasal” al Uniunii Europene la finalul negocierilor pentru acordul comercial post-Brexit, susține britanicul David Frost, subliniind într-un interviu acordat publicației Mail on Sunday că Regatul Unit „nu va face concesii în ceea ce priveşte principiul fundamental de a avea controlul asupra propriilor sale legi”.

Marea Britanie a părăsit oficial UE la 31 ianuarie, la aproape patru ani de la un referendum istoric care a pus capăt unei jumătăți de secol de apartenenţă la Uniunea Europeană. Regatul Unit şi UE încearcă să ajungă la un acord cu privire la viitoarea lor relaţie până la sfârşitul anului. „Nu vom accepta clauze care oferă (UE) controlul asupra monedei noastre sau asupra felului în care ne organizăm lucrurile aici, în Regatul Unit, iar aceasta nu ar trebui să fie subiect de polemică”, a adăugat negociatorul britanic, citat de Stiripesurse.

„Aceasta înseamnă să fii o ţară independentă, pentru aceasta a votat poporul britanic şi aceasta vom avea la sfârşitul anului, indiferent în ce fel”, a mai spus Frost înaintea celei de-a opta şi ultimei sesiuni de negocieri cu UE, care va începe săptămâna viitoare. În lipsa unui acord până la 31 decembrie, singurele reguli care se vor aplica în privinţa relaţiilor comerciale între parteneri vor fi cele ale Organizaţiei Mondiale a Comerţului.