Select Page

Pe măsură ce se apropie ziua Sfântului Andrei și cea a Sfântului Nicolae, când sunt fixate alegerile, crește numărul românilor care condamnă dublul-standard aplicat de autorități în privința vieții spirituale și educației pe de-o parte, respectiv a intereselor politice, de cealaltă parte. „Pelerinajul de Sfântul Andrei de la Constanta nu e ok, în schimb pelerinajul întregii populații a României la secțiile de vot va fi super ok :)… Au trântit în nas ușile școlilor copiilor noștri că prezintă pericol prezenta lor acolo, dar în schimb ne invită pe noi părinții în școli, ca să îi votăm?! Pe bune?!!”, sintetizează cunoscutul  om de radio Daniel Buzdugan întrebările ce îi frământă pe români în această perioadă.

Tensiunea este amplificată și de măsurile supra-dimensionate luate de autorități miercuri, la Constanța, unde un întreg dispozitiv de polițiști și jandarmi a încercuit Biserica Sfânta Ecaterina și a tăbărât să-i îndepărteze de lăcaș pe credincioși, amendând 39 de persoane. Se întâmpla chiar în timp ce IPS Teodosie ținea slujba, iar magistrații Tribunalului Constanța respingeau solicitarea Arhiepiscopiei Tomisului de a se permite organizarea tradiționalului pelerinaj la Peștera Sfântului Apostol Andrei din comuna Ion Corvin…

„Toți românii la Peștera Sfântului Andrei”!

Incidentul nu a rămas fără urmări. „Niciodată drepturile credincioșilor ortodocși și ale clericilor de a se ruga nu au fost atât de mult batjocorite… Ce veți face? Ne veți bate, amenda, aresta și executa pe toți cei care vom merge să ne rugăm la Mănăstirea Peștera Sfântului Apostol Andrei, în ziua prăznuirii sale?!? Veți asmuți justiția și forțele de ordine împotriva propriilor frați și surori pentru a vă atinge scopurile fixate?” i s-a adresat Arhiepiscopul Tomisului premierului Ludovic Orban, printr-o Scrisoare Deschisă. Mai mult: IPS Teodosie a chemat deopotrivă preoți și credincioși să ia parte la pelerinaj, dând asigurări că măsurile de protecție vor fi respectate.

Și răspunsurile nu au întârziat să apară: Pompiliu Diplan, lider al mișcării civice Starea de Libertate, a anunțat joi, de pe faleza din Constanța, că va participa la pelerinajul din prima zi a săptămânii viitoare. „Ziua Națională a Românilor începe pe 30 Noiembrie, de Sfântul Apostol Andrei, sfântul nostru.(…) Ăsta este, după părerea noastră, momentul în care românii ar trebui să se adune în jurul simbolurilor lor naționale! Și simbolul lor cel mai național este Sfântul Apostol Andrei, pentru că fără 30 Noiembrie n-ar fi existat 1 Decembrie. Dacă Sfântul Andrei n-ar fi creștinat toate aceste spații, de 1 Decembrie n-am fi avut ce să unificăm sub Crucea lui Hristos… să veniți în număr cât mai mare, să veniți fără însemne politice, nu vrem să vedem partide politice, nu vrem să vedem infiltrați și pe nimeni suit în copac pentru cauze fals ortodoxe!” transmite  prin filmarea postată pe pagina sa de socializare Pompiliu Diplan, care îi invită pe toți românii la pelerinajul din Dobrogea. Și nu este singurul: un eveniment numit Toți românii la Peștera Sfântului Andrei este organizat de pagina Nepoții lui Ștefan cel Mare, în timp ce alte organizații civice sau religioase de diverse dimensiuni dau semnale de aceeași natură.

Semnale tot mai puternice din partea Bisericii Ortodoxe Române

Așadar…oare ce ne hărăzește anul acesta Sfântul Andrei, Ocrotitorul României? „Nu subestimați dorința oamenilor de a striga din nou în stradă la Constanța și în alte părți ale țării „cu noi este Dumnezeu”, pentru a se putea ruga și trăi liber, fără o nouă dictatură. Un dram de înțelepciune în plus v-ar putea readuce în ultimul ceas, dumneavoastră și colaboratorilor, în suflete omenia, credința și dreapta simțire pe care se pare că rațiunile pandemiei vi le-au întunecat”, i-a mai transmis IPS Teodosie premierului Ludovic Orban, în Scrisoarea sa Deschisă. Arhiepiscopul Tomisului reia și întărește, astfel, o trimitere adâncă în rosturi la evenimentele din decembrie 1989, inițiată pe fondul restricțiilor prelungite chiar de Patriarhul României. „În toamna anului 1989, cu ocazia hramului Sfântului Dimitrie cel Nou, autoritățile comuniste au interzis închinarea la sfintele moaște… peste câteva luni regimul comunist a căzut.(…) Dumnezeu nu se lasă batjocorit! Fraților, nu vă lăsați păcăliți. El este îndelung răbdător, dar este și drept!” era mesajul dat în plină liturghie de Patriarhul Daniel autorităților, care impuseseră reguli fără precedent la pelerinajul de Sfântul Dimitrie din acest an…