Select Page

Proiectul de desființare a Secției pentru Investigarea Infracțiunilor în Justiție a trecut miercuri de Camera Deputaților cu 171 de voturi „pentru” și 136 „împotrivă”. Dezbaterile aprinse din Parlament au fost zadarnice, actuala majoritate împunându-se și în ciuda unor puternice semnale de alarmă venite din afara sferei politice.

Peste 1000 de magistrați reacționaseră ferm împotriva amendamentului adoptat de PNL-USRPLUS-UDMR în Comisia Juridică a Camerei Deputaților, conform căruia CSM va emite un aviz obligatoriu privind trimiterea în judecată a procurorilor și judecătorilor. Cei peste 1000 de judecători și procurori au semnat un memoriu inițiat de Asociația Forumul Judecătorilor, în care se prezintă și o serie de elemente de neconstituționalitate a respectivului amendament care a fost votat de PNL-USRPLUS-UDMR la pachet cu desființarea SIIJ.

„Crearea unui corp de magistrați incoruptibili, onești și profesioniști exclude acordarea unor astfel de imunități de care niciun cetățean obișnuit nu se „bucură”, iar conform art. 16 alin. (1) și (2) din Constituția României, „cetățenii sunt egali în fața legii și a autorităților publice, fără privilegii și fără discriminări. Nimeni nu este mai presus de lege.”, magistraţii neputând fi situaţi deasupra cetățenilor obișnuiți. Mai mult, în acest fel se deschide calea spre crearea de privilegii și pentru alte categorii sociale”, subliniază magistrații prin intermediul unui comunicat pe care îl puteți citi integral AICI.

Citește și: SIIJ și politica „pumnului în gură”

Rezultatul votului a generat și incidente: mai mulți parlamentari ai AUR au protestat faţă de desfiinţarea SIIJ şi amestecul USR în justiţie întrerupând o conferinţă de presă susținută în faţa sălii Camerei Deputaţilor de către ministrului Justiţiei Stelian Ion și liderul USR Dan Barna. „CSM dă aviz negativ şi vine neterminatul ăsta şi spune ‘Nu ne interesează ce zice CSM’. Nu era vorba să nu ne amestecăm cu ce zic magistraţii, că le ştiu ei pe ale lor?” a explicat deputatul AUR Dan Tanasă, într-o discuţie cu jurnalista Sorina Matei. Proiectul de lege privind desființarea SIIJ merge la Senat, care este camera decizională.