Select Page

Alianța pentru Unirea Românilor s-a lansat ca partid în Republica Moldova chiar de Ziua Unirii Basarabiei cu România și îi cheamă alături pe toți cei care simt românește dincolo de Prut. Zecile de parlamentari ai AUR care s-au deplasat în Basarabia pentru eveniment au întins la graniță un uriaș drapel românesc.

Președintele noii formațiuni politice de la Chișinău este Vlad Bilețchi, activist civic și lider al Asociației „UNIREA-ODIP”, iar ca prim-vicepreședinți au fost aleși Boris Volosatîi, deputat în Parlamentul României, fost director al Liceului Gheorghe Asachi și Constantin Codreanu, fost deputat român.

„Am lansat Alianța pentru Unirea Românilor în țară pe 1 decembrie 2019, de Ziua Marii Uniri, iar acum a venit momentul să ieșim în întâmpinarea fraților noștri de peste Prut, ai căror înaintași au votat primii Unirea cu România, la 27 martie 1918, și să le oferim platforma necesară realizării dezideratului lui Nicolae Dabija, Grigore Vieru, Leonida Lari, Ion și Doina Aldea Teodorovici și tuturor românilor patrioți: Reîntregirea națională. Vom sta la dispoziția celor care doresc să refacem unitatea națională, acum și fizic, la biroul parlamentar din Chișinău, și îi așteptăm alături de noi în AUR Republica Moldova”, a transmis deputatul George Simion, copreședinte AUR.

La eveniment a participat copreședintele Alianței pentru Unirea Românilor din România, senatorul român Claudiu Târziu, care a vorbit despre românii capabili să facă o politică în interes național, sferă de care ține și idealul reunificării.

„Reunificarea nu este o flamură falsă pe care să o fluturăm din când în când în scop electoral. Nu avem aici neapărat un electorat masiv unionist, dar avem un electorat nereprezentat în Parlamentul de la Chișinău. Să știți că nici dincolo de Prut nu avem electorat care să susțină proiectul reunificării pentru că propaganda de ani și ani este împotriva acestui ideal. Noi vrem să vă spunem că e posibil. De ce credem asta? În cazul AUR s-a înfăptuit un mic miracol prin intrarea noastră în Parlament anul trecut, în condițiile în care mai nimeni nu ne dădea nicio șansă. Dacă acest mic miracol a fost posibil, să credem că e posibil și marele miracol al Reunificării”, a spus Claudiu Târziu, relatează Infoprut.

Președintele noii formațiuni, Vlad Bilețchi, a explicat că AUR Moldova își propune să fie vocea tuturor celor care simt românește peste Prut. „Alianța pentru Unirea Românilor din România, din această clipă, are entitate, ființă politică, nu sub formă de filială, ci sub forma unui partid independent, autentic și de alternativă pentru ceea ce se întâmplă astăzi în Republica Moldova și pentru a putea apropia și înfăptui în cele din urmă reunirea celor două state românești. Alianța pentru Unirea Românilor este un partid nou în Republica Moldova, frate cu cel din România și nu vine să dezbine forțele unioniste de aici. (…) Românii trebuie să fie reprezentați, protejați și pentru ei să se lupte în Parlamentul de la Chișinău. Doamne ajută-ne să reușim”, a declarat Vlad Bilețchi la conferința de presă ce a urmat evenimentului.

În același context, la Chișinău a fost inaugurat biroul parlamentar al deputaților George Simion și Boris Volosatîi, care va funcționa la parterul Uniunii Scriitorilor din Moldova.