Select Page

Analiză necruțătoare asupra USR publicată de Alina Mungiu-Pippidi în Romaniacurată: „Nu le trebuie celebrități, că ei sunt o unitate cvasimilitarizată, le trebuie doar oameni care și-ar omorî și părinții ca să parvină și care par în Parlament sau la televiziune copii după același model de robot tras la indigo, recitînd orice, fără nuanțe afective, fără un strop de originalitate, li s-a dat un script unde zice că cine nu e cu ei e cu rușii și deși nu deosebesc Harkovul de Rostov o țin langa cu asta”, scrie fără menajamente politologul român.

„Din acest grup, unii, ca Vlad Voiculescu, Claudiu Năsui sau Cătălin Drulă, au în spate familii prospere prin firme descinse din Securitatecum a documentat Marius Oprea, firme care iau contracte de la instituțiile de forță și astăzi, și care au deja ani buni de cînd s-au profilat ca noua generație de dreapta. Pentru acești oameni au lucrat o masă de voluntari, din care o parte au sperat și au reușit să parvină prin politică, acesta fiind motorul oricărei asocieri politice la noi, și o parte au fost pur și simplu fraieri. Acest grup de parveniți a ajuns pe val pentru că a trebuit să culeagă cineva voturile celor dezamăgiți de liberali(…) sunt oameni de asemenea valoare că atunci cînd nu mai sunt miniștri redevin șomeri sau se duc în pozițiile ridicole unde așteptau vremuri mai bune înainte de 2016. E partidul din lume cu cei mai mulți doctori care nu au lucrat o zi în cercetare sau în știință (…) în rest există o mare trupă de oameni fără diplome sau diplome luate după zece ani”, mai scrie scrie Alina Mungiu-Pippidi.

În opinia analistei USR a dispărut ca alternativă fiind un partid tipic „de gașcă”, iar relansarea sa este imposibilă fără o scindare. „Dar cine să o facă, avînd în vedere că toți cei care au stat atîta vreme acolo știu ce controlat este accesul la mass media, dacă lui Simion i se deschid larg ușile e că ceea ce face el e în avantajul cuiva. Cea mai gravă problemă logistică pentru reformatorii/disidenții USR ar fi accesul la mass media, nici Cioloș nu a avut destul, l-au masacrat în lipsă, și așa a ieșit nu pe plus, că a avut onoare, ci pe minus, că a fost slab. Deci suntem iarăși înapoi la întrebarea dacă îl spălăm sau facem altul”, conzluzionează Alina Mungiu-Pippidi.