Select Page

„Sunt gata să vin și eu de aici de la Chișinău pentru a protesta, împreună cu frații români, în fața ambasadei Rusiei de la București și a cere expulzarea ambasadorului Kuzmin, cu ale cărui atitudini, provocări și acțiuni antiromânești m-am confruntat încă de când era ambasador al Rusiei în Republica Moldova”, scrie jurnalistul Ștefan Secăreanu pe blogul său, după ce Asociația 21 Decembrie a cerut expulzarea ambasadorului Rusiei fiindcă ar fi susținut că România a fost un simplu ocupant al Basarabiei.

„Un lucru însă ar trebui să-l clarificăm… ce facem sau cum procedăm cu președintele Zelensky de la Kiev care, în recentele sale luări de cuvânt cu ocazia zilei unității naționale a Ucrainei e exprimat exact aceleași atitudini provocatoare și antiromânești afirmând că „România a ocupat Bucovina de Nord”, afirmație prezentă și azi pe site-ul oficial al președinției ucrainene? Împotriva acestuia, a lui Zelensky, nu protestăm?

Care este diferența dintre el și Kuzmin, reprezentantul lui Putin, în felul în care aceștia interpretează faptele istorice și adevărul despre teritoriile românești ocupate de ei sau în actele de barbarie, de batjocorire, de deznaționalizare comise de regimurile lor în raport cu populația românească din aceste teritorii? Or, vom veni la protestul anunțat cu steagul Ucrainei în piepturi și fluturându-l?! Sau, și mai mult: vom cere să i se acorde neîntârziat actorașului de la Kiev Premiul Nobel?! Nu! Eu vreau expulzarea amândurora!” concluzionează retoric Ștefan Secăreanu.