Select Page

Cu excepția câtorva măsuri sociale, finanțate prin sărăcirea întregii populații, autoritățile de la București nu par a fi capabile să acționeze în interes național, consideră economistul Mircea Coșea, fost ministru de stat. Iar într-o situație atât de complicată ca cea actuală, aceasta nu este altceva decât calea sigură spre un val de falimente și mișcări sociale ce vor lovi România către sfârșitul anului.

„În această perioadă ar fi trebuit să se întâmple două lucruri: să crească producția internă de energie, ceea ce nu s-a întâmplat, și să obținem prețuri mai mici la importuri, și nici asta nu s-a întâmplat, din contră, prețurile au crescut. Suntem într-un moment în care trebuie luate urgent anumite măsuri, un program anticriză, care să aibă trei piloni de rezistență: energia, prețurile la alimente și susținerea mediului economic. Programele care s-au făcut până acum sunt programe sociale, care vor să ajute o anumită parte a populației, sunt bune și astea, dar nu sunt anticriză, nu atacă criza la baza ei. În ce privește reducerea prețului la combustibil, mă îndoiesc că se vor lua măsuri serioase, pentru că prețul mare la combustibil convine Guvernului, că aduce imediat și sigur venituri la buget. Iar cu aceste venituri poate să facă niște acțiuni populiste”, a declarat prof. dr. Mircea Coșea pentru National.ro.

Potrivit acestuia, Consiliul Concurenței ar trebui să realizeze că este o înțelegere de tip cartel între benzinării, pentru că toți cresc prețul la fel și în aceeași dată. „Dar domnul Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, vrea SPP-iști care să-l apere, atâta tot”, remarcă profesorul Coșea, care în primăvară susținea că ar trebui reintrodusă în Codul Penal incriminarea subminării economiei naționale.

„România nu primește nicio compensare din partea Uniunii Europene, deși este o victimă colaterală a războiului, într-o manieră evidentă, din două motive. În primul rând că suportăm toate sancțiunile pe care o țară dezvoltată, cum este Germania sau Franța, abia le poate duce, d-apoi noi? Noi intrăm în faliment. În al doilea rând, toate aceste prezențe militare din România ale partenerilor noștri strategici, care ne apără de tot ceea ce înseamnă război, trebuie să ne apere și cu niște investiții. Pentru că o țară aflată la graniță cu un război ar trebui să fie o țară stabilă economic și social. Or asta înseamnă o economie care funcționează, care dă satisfacție cetățenilor. Păi noi ne sacrificăm fără să avem nicio investiție în plus acum?” mai punctează prof. dr. Mircea Coșea.