Select Page

„Îmi pare rău să vă spun, dar salvatorii nu mai vin”, scrie Cristian Pușcaș în explicația publică a ultimei demisii din USR Timiș. „Aveam 8 ani atunci când chiar în Timișoara se murea pentru libertate și pentru stârpirea comunismului din România (credeam noi, atunci, ca niște copii). Acum câteva luni, am ajuns în situația în care un fost membru PCR, actualmente consilier local USR Timișoara, membru marcant al gărzii pretoriene a lui Dominic Fritz, invita colegii cărora ”nu le convine” cum merg lucrurile, să-și facă alt partid. Atunci am întrebat-o pe această doamnă, oare cu ce am greșit că și acum, la peste 30 de ani de la Revoluție, avem de-a face tot cu foști comuniști și de ce, oare, nu ne putem alege singuri viitorul copiilor noștri?” povestește Pușcaș pe pagina sa de facebook despre dictatura impusă în filiala lui Dominic Fritz.

Citește și: Putem să învingem din nou comunismul?

„Ca urmare, această doamnă mi-a făcut o sesizare către Biroul Local USR Timișoara, for care a decis să se erijeze în tribunal popular ad-hoc și să mă ”judece”, trimițându-mi un email prin care eram înștiințat că am ”dreptul la apărare”, și să mă prezint la audieri… Apreciez, ce-i drept, că mi-au oferit opțiuni: să particip la propria ardere pe rug, fizic sau prin Zoom. Reiterez, un membru al Biroului Local USR Timișoara, îmi face o sesizare pe care tot Biroul Local (din care respectiva doamnă face parte) o judecă și apoi îmi aplică sancțiuni. Noh, io la de-astea nu particip”, susține Pușcaș, acuzându-l în continuare pe Dominic Fritz de lipsă de viziune administrativă și politică, precum și de măsluirea concursurilor pentru posturi.

Noua demisie vine la doar câteva zile după ce și arhitectul Sabin Răciu a spus adio partidului: „eu nu mai rezist eroic în USR, nu mai am de ce să o fac, nu văd cum acest partid va putea continua pe drumul pe care a pornit și să aducă astfel, prin acțiunile sale generate de acest parcurs, vreun beneficiu societății românești. Desigur, îmi doresc să încerce, și chiar să și reușească, dar… ăsta e un lung drum și greu. Și… cam în altă direcție decât cea curentă… În ceea ce mă privește, obiectivele mele au rămas neschimbate în acești ani, așa cum am plecat la acest drum de schimbare a României în bine, așa am rămas, așa voi rămâne! Dacă voi putea ajuta societatea românească, în orice mic fel și mod, o voi face, așa cum m-am străduit să o fac până acum. Adio, USR! Sper să te însănătoșești! Nu de dragul tău, de dragul României”, scria pe pagina sa de facebook la sfârșitul lui mai vicepreședinte filialei timișene a Ordinului Arhitecților din România.

Citește și: Demisie zdruncinătoare la vârful USR

Demisiile survin într-un moment în care scandalurile se țin lanț în jurul filialei USR care a făcut primar „salvator de dreapta” în România dintr-un politician de stânga din Germania. Pe lângă încasarea voită a celei de-a doua amenzi la Colterm, fatală pentru furnizorul de apă caldă și căldură, în ultimele zile ies la iveală și alte matrapazlâcuri ale „gărzii pretoriene”. Împătimită propagandistă de serviciu pe rețelele de socializare, consilierul local USR Aida Szilagyi a intrat în vizorul presei ca „expertă în șmecherii imobiliare”, după ce ar fi reușit să facă un bloc pe o simplă autorizație de extindere a unei case familiale, prin complicitatea celor din primărie.

Citește și: Pune leafa la cirepi, domnule primar!