Select Page

Peste 875.000 de locuri de muncă au fost şterse din economie în cele patru luni scurse între 16 martie și 15 iulie, potrivit unor date transmise de Inspecţia Muncii, la solicitarea Ziarului Financiar.

Un semnal și mai îngrijorător este dat de alt aspect, însă: numărul contractelor încetate din 15 iulie este aproape dublu faţă de cel înregistrat la 1 iunie, data de la care statul nu mai acordă ajutorul pentru plata şomajului tehnic pentru toate companiile, ci doar pentru cele afectate în continuare de restricţiile impuse din cauza pandemiei de COVID-19. La 1 iunie se înregistrau 467.453 de contracte încetate.

Citește și: Date-șoc: România ca simplă piață de desfacere

Cele mai afectate segmente sunt industria prelucrătoare și comerțul cu ridicata. Sezonul estival și relaxarea parțială a măsurilor amână, deocamdată, un deznodământ la fel de crunt în domeniul HoReCa. Fenomenul confirmă, din păcate, semnalele de alarmă date de unii analiști care preconizau pierderea a cel puțin un million de locuri de muncă și instalarea cu adevărat a crizei către sfârșitul anului.