Select Page

„România va avea peste 713.000 de someri la finalul acestui an, potrivit ultimelor estimări ale Fondului Monetar International. Peste 400.000 de locuri de muncă pierdute într-un singur an”, adică peste 7% din totalul salariaților, scrie economistul Adrian Câciu într-o postare prin care avertizează asupra pericolului unui faliment social al României.

„Cei 400.000 de oameni care își pierd locul de muncă au familii, copii, credite, obligații sociale care nu se suspendă. Efectul pe orizontală depășește 20 de miliarde lei, cuantificati în contribuții și impozite, consum, utilități, credite”, explică economistul pe pagina sa de facebook.

„Dincolo de cifre sunt drame și sărăcie. De aceea, cel mai important lucru este siguranța locului de muncă (…) măsura de somaj tehnic este o măsură de asistență socială care are un caracter pasiv, dar care înșală toate părțile implicate: pe stat care plătește ca sa nu aibă un indicator prost la șomaj dar pierde de două ori (pe de o parte 25% din contribuții si impozit, pe de altă parte cei 75% din net pe care îi plătește pe datorie), pe antreprenor care se minte că are angajati dar nu are activitate, iar asta îi face praf indicatorii financiari și nu în ultimul rând pe angajat care este păcălit cu visul că lucrurile vor intra în normalitate în timp ce el pierde lunar 25% din venituri.

Sunt vreo 600.000 de persoane în situația asta, adică 10% din angajatii din România. Adăugați cei 10% la cei 7% care vor fi someri la final de an și vedeți cât de mare este pericolul unui faliment social. (…) Omul nu este un consumabil, cum îl privesc cei care acum ne guverneaza. Omul este esența societății și pe el și viața sa trebuie centrat orice efort”, punctează economistul Adrian Câciu.