Select Page

„În 2023 ne vom trezi că nu vom mai avea niciun operator feroviar român, nici de stat, nici privat. Iar CFR Călători se va desființa”, susține Rodrigo Maxim, președintele Federației Sindicatelor din Transporturile Feroviare pentru Național. CFR mai are doar doi ani până la scoaterea la licitație internațională a traseelor de cale ferată, la care nu va putea participa din cauza absenței trenurilor noi. În decembrie 2020, România ar fi trebuit să aibă deja 140 de trenuri cu 600 de vagoane, însă până la această oră nu s-a achiziționat nimic, amintește publicația citată.

„Autoritatea de Reformă Feroviară nu a achiziționat niciun tren nou, își bate joc și de cetățenii României și de CFR Călători, însă nimeni din Guvern nu ia nicio măsură împotriva acestei instituții aflată în subordinea Ministerului Transporturilor. În 2023 o să scoată la licitațiile toate traseele de trenuri de călători, iar CFR Călători nici nu va putea intra la licitație. Deși am fi putut prelungi termenul până în 2029, ARF și Ministerul Transporturilor au făcut avizare la Uniunea Europeană și au spus că în decembrie 2023 vor organiza licitațiile. Dacă se merge în ritmul acesta și nu se achiziționează material rulant din fonduri europene, în 2023 ne vom trezi că nu vom mai avea niciun operator feroviar român, nici de stat, nici privat. Iar CFR Călători se va desființa. Culmea este că și în Planul Național de Relansare și Reziliență, Guvernul a trecut 50 de rame electrice pentru metrou și doar 39 de rame electrice pentru transportul feroviar de călători. Deci este clar că nu se vrea decât distrugerea CFR Călători”, arată Rodrigo Maxim.

Citește și: Lovitură fatală pentru CFR Marfă

Numărul angajaților CFR a scăzut în ultima perioadă de la 13 000 la 11 700, iar din septembrie anul acesta va intra în vigoare posibilitatea ieșirii la pensie cu 5 ani mai devreme pentru cei care au 35 de ani vechime în sistem.