Select Page

Traversăm cea mai importantă săptămână din ultimii 30 de ani pentru politica mondială, cu întâlniri care vor genera efecte fără precedent, „similare celor ce-au urmat momentului Malta 1989”, consideră analistul Cozmin Gușă. Este vorba despre întâlnirea G7, urmată rapid de Summitul NATO și de întrevederea Biden-Putin.

„Dacă așa-zisa taxare cu 15% a corporațiilor în țările unde-și fac profitul pare mai degrabă un bluf al G7, summitul NATO este un eveniment decizional complicat, unde SUA și-au declarat deja intenția cedărilor mari în favoarea Germaniei, deci pe cale de consecință chiar în beneficiul indirect al Rusiei”, susține Gușă. Potrivit acestuia, scopurile inițiale ale Alianței Nord-Atlantice au fost eficient implementate până de curând, însă  „emergența economico-diplomatică ruso-chineză, la pachet cu consolidarea dominației germane asupra UE, dublate fiind de decăderea americană amorsată încă din mandatele Obama, toate acestea fac ca scopul inițial să nu mai fie sustenabil azi.”

Ridicarea sancțiunilor economice ce vizau proiectul North Stream 2 și felul în care SUA au reacționat în cazul demonstrației de forță rusești asupra Ucrainei  „sugerează celor pregătiți și atenți că vom asista la un șir de cedări și repoziționări de tip geopolitic”, susține Cozmin Gușă.  „Cea mai evidentă nevoie este cea de a bloca marșul înspre dominație globală al Chinei, ce apare azi concret și consolidat. Această situație ce ridică SUA chiar probleme de stabilitate economică  internă, nu mai poate fi rezolvată azi decât dacă americanii reușesc atragerea europenilor de partea lor, în perspectiva generării unor conflicte economico-militare cu chinezii. Dar, pentru că în diplomație atunci când vrei să câștigi ceva trebuie să fii pregătit că cedezi altceva, apare ca posibilă redefinirea acțiunii și scopurilor NATO în Europa, unde Germania, dar și Turcia, sunt pregătite să beneficieze de probabilele cedări americane la capitolul coordonare și decizie. Căile pe care se va ajunge acolo sunt complicate și nu vor fi detectabile ușor publicului, dar ținând cont de parteneriatele discrete, solide și concrete pe care  Rusia le-a construit cu migală pe aliniamentul Berlin-Ankara, poate transpare deja beneficiul rusesc al acestui mare joc geopolitic”, punctează analistul.

„Pentru moment, până la concretizarea unor decizii în această linie, vă propun doar să vă imaginați șirul posibil de reașezări în baza acestei posibilități, veți ajunge la concluzia schimbării profunde a regulilor, cel puțin în zona ce vizează și România”, semnalează Cozmin Gușă în articolul său pentru solidnews.ro.