Select Page

Președintele Klaus Iohannis, Comandantul Suprem al Armatei Române, a lipsit de la ceremonia organizată de Ministerul Apărării Naționale în cinstea Zilei Imnului Național. Nu este prima dată când  „președintele tuturor românilor” absentează inexplicabil de la evenimente dedicate istoriei și simbolurilor naționale.

Preț de aproape un mandat și jumătate, președintele Iohannis nu a organizat nicio manifestare dedicată Zilei Independenței României, iar de Centenar a fost prezent doar la câteva dintre evenimentele organizate de autorități. Klaus Iohannis a refuzat atunci invitația la sfințirea Catedralei Naționale, ridicată în memoria românilor care și-au dat viața pentru întregirea și libertatea țării, sau la ceremonia din Parlament prin care a fost marcată unirea Basarabiei cu România. De acel moment îl leagă, însă, o declarație cel puțin bizară, în care făcea aluzie la existența a două popoare distincte pe malurile Prutului.

Absența Președintelui de la ceremonia de astăzi i-a atras o critică usturătoare din partea lui George Simion, lider al Alianței pentru Unirea Românilor. „Din păcate, nu este prima oară când „garantul independenţei naționale, al unităţii şi al integrităţii teritoriale a ţării” absentează de la evenimente care marchează exact ceea ce ar trebui să reprezinte funcția prezidențială. Termeni precum „independența”, „unitatea” sau Doamne-ferește „suveranitatea” par să fie tot mai deranjanți pentru Președintele tuturor românilor. (…) nu dă doi bani pe singura sărbătoare a cântecului care a însuflețit milioane de români din secolul XIX și până azi: Imnul României, Deșteaptă-te române. Sau poate tocmai asta e problema?” scrie pe pagina sa de facebook deputatul.

Citește și: Otto cel Mare strălucește la Cotroceni

Amintim că Iohannis era menționat în urmă cu zece zile pe o listă de posibili succesori ai lui Jens Stoltenberg, actualul secretar general al NATO, al cărui mandat încetează în septembrie 2022. Anunțul a generat în presă o întrebare de calibru: cheltuie România bani cu înarmarea ca să ajungă șef al NATO președintele atât de galonat de germanici?