Select Page

Cele 45.000 de tone de grâu pe care Administrația Națională a Rezervelor de Stat a anunțat că le achiziționează ne-ar ajunge la intern pentru vreo 15 zile. Situația este una alarmantă, în condițiile în care producția este cam la jumătate din cantitatea de anul trecut!

„Necesarul pentru consumul intern este 2,5 milioane de tone de grâu. Nu suntem noi atât de gospodari și atât de patrioți încât să asigurăm întâi pâinea poporului nostru și după aceea să dăm la export. Cei care fac export nu au nicio treabă cu populația României. Multinaționalele cumpără și vând mai departe, nu au nicio treabă cu necesarul României. Ei se duc acolo unde găsesc piață și unde pot face business. Puținul grâu pe care l-am recoltat, că s-a produs doar 50% din cantitatea de anul trecut, a fost dat către multinaționale, care l-au dus direct în port. La acest moment 70% din producția de grâu a plecat la export. Iar dacă nu a trecut granița, este în depozitele traderilor, dar marfa este deja vândută. Practica este ca în momentul în care achiziționează grâul de la fermieri, în aceeași zi traderii l-au și vândut, prin contract”, a declarat pentru National Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România.

Ministrul Agriculturii primește informări eronate sau face doar declarații politice când spune că avem grâu îndeajuns pentru piața internă și că vom da și la export, susține președintele LAPAR, după ce Petre Daea a dat asigurări că „avem producţia sub cheie”. Reprezentanții fermierilor consideră că statul român s-a trezit târziu și că putea să achiziționeze grâu pentru consumul intern de un an, ținând cont de criza mondială, fără riscul de a rămâne cu el în stoc.

Fermierii avertizează că la porumb producția va fi cam 30% față de anul trecut, iar zootehnia va fi puternic lovită, în condițiile în care este déjà afectată din cauza producției scăzute de fân și lucernă. „La floarea soarelui, ținând cont de faptul că este însămânțată o suprafață mult mai mare față de anul trecut, să spunem că am acoperi necesarul la intern, dacă și cei care procesează în România vor achiziționa. Dacă nu, vin tot multinaționalele să exporte floarea soarelui și o să importăm ulei”, a mai spus președintele LAPAR, Laurențiu Baciu.